Handmade jewelry in Denmark - Free shipping on all EU orders above €120 🤍

Perler


Da jeg blev 30 år, fik jeg to skønne bøger i fødselsdagsgave - bla. bogen "Perler - pragt, prestige og perspektiver" af Nina Hald. En helt igennem fantastisk bog som jeg faktisk afsluttede nærmest i denne skrivende stund. Den har givet mig en helt masse viden og indsigt i perlernes univers og samtidig givet mig blod på tanden for at arbejde endnu mere med de smukke skabninger i min smykkefremstilling. Min hensigt er ikke at lave en gengivelse af bogen herinde, for det er der jo heller ikke plads til. Men jeg har sammen med viden fra denne, samt det fantastiske internet og pålidelige kilder valgt at vægte nogle ting som jeg gerne vil berige dig med. Noget viden som jeg synes jo nærmest er uundværligt ... meeen det synes jeg jo næsten alt omkring perler er;-) Jeg skal gøre mit bedste for at begænse mig og for at gøre det spændende og overskueligt. Men hvor skal jeg egentlig begynde? Lad og starte med hvad en perle egentlig er..


Perler? 
Sådan i hovedtræk vil jeg personligt kategorisere perler i 4 kategorier. Det kan sagtens være alle ikke er enige. Men der er tale om naturperler, herunder både saltvandsperler og ferskvandsperler - også er der tale om kulturperler, også herunder saltvandsperler og ferskvandsperler. 

Forskellen på en naturperle og en kulturperle er, at en naturperle slet ikke har haft påvirkning af mennesker. Den er naturligt fremkommet ved at fx. et sandkorn eller fremmedlegeme er trængt ind i en muslingen, og derved er blevet byggestenen for en perle. 

En kulturperle er derimod en "menneskeskabt" perle, ment på den måde at det er med menneskers indgriben at perlerne er blevet til, ved at der aktivt er blevet indsat fremmedlegemer i muslingerne. 
Indenfor både ferskvandsperler og saltvandsperler findes der et hav af perler. Jeg arbejder primært med kultur ferskvandsperler og indimellem kultur saltvandsperler (dog sjældent de sidst nævnte). 
Kvalitet 
Hvis der er noget som kan svinge utroligt meget fra perle til perle og leverandør til leverandør, så er det perlernes kvalitet. De 5 parametre en perles kvalitet vurderes udfra er Shine (Glans), Surface (Overflade), Shade (Farve), Shape (Form) og Size (Størrelse). Under hver parameter er der igen nogle forskellige grader af kvalitet. Et parameter som jeg særligt interesseret mig for er formen (shape). Jeg bruger nemlig utrolig mange forskellige i min produktion. Førhen troede jeg faktisk at en keshi perle kom fra et bestemt sted, eller en bestemt type musling - og det samme med en barok perle. Men dette er slet ikke tilfældet. Keshi er en betegnelse der bruges for en kerneløs perle, hvor en barok perle er en fællesbetegnelse for en irregulær og asymmetrisk perle. Hver form har et bestemt navn, hvilket jo egentlig giver god mening. Rice er fx de "risformede" perler, som også ligger i navnet. 
 
Dannelsen
Idag er størstedelen af verdens produktion af kulturferskvandsperler i Asien. De dannes ved at et fremmedlegeme, blive ført ind i muslingen og den derefter begynder at dække den med perlemor, for at beskytte sig selv. Det er en ren forsvarsmekanisme. Størstedelen af alle ferskvandsperler i dag er kulturperler, hvilket som nævnt ville sige at de fremmedlegemer i muslingerne er påført af mennesker. Det er forskellige procedurer for dette, alt afhængig af den ønskede perletype samt muslingearten. Nogle muslinger kan danne flere perler af gangen, dette er dog primært ferskvands muslinger, hvor saltvandsmuslinger typisk danner 1 ad gangen. Dette har også noget at gøre med, at værdien på saltvandsperler er højere end ferskvandsperlerne. Der er meget stor forskel på hvornår perlerne "høstes". Det kommer både an på hvilken muslingeart det er, hvor gammel den er, temperaturen, vandkvaliteten osv. 

Symbolik og overtro
Ligesom mange af de smukke ædelsten, finder der også en hel del overtro og symbolik ved perlerne. Perlerne symboliserer nemlig skønhed, og virker foryngende. De spirituelle egenskaber for perlen er ærlighed, integritet, visdom, tro og renhed. Den er med til at give et fokusereret sind. Det siges at perlen kan fortælle om dit helbred. Den bliver mat hvis der er tegn på sygdom. Den er med til at styrke knoglerne og er febernedsættende. Perlen styrker de hvide og røde blodlegemer og kan hjælpe på forhøjet blodtryk.